fill-40
fill-41
Terepfutó és OCR edzések télen – motivációs tanácsok
2019.12.18

Elmondom neked, mit nem jelent a téli sport.

Nem jelenti azt, hogy unalmas, esős, szomorú időben loholsz egy nyákos, szürke aszfaltos úton, egy olyan, úgynevezett futónadrágban, ami maximum teaszűrésre jó, de arra semmiképpen, hogy melegen tartsa a combodat.

Nem jelenti azt sem, hogy havas latyakos lében ázó lábbal, kékre fagyott lábujjakkal, és borsónyira zsugorodott titokzatos szervekkel hazatérve elmajszolsz egy sportszeletet.


Nem jelenti azt sem, hogy hangtalan, félelmetes sötétségben gürizel a nyári sikerekért. Ezt nem téli sportnak hívják, hanem modern inkvizíciónak, amely csakis arra hivatott, hogy megértesse veled azt, amit már amúgy is tudsz, hála a modern társadalmi berendezkedésnek: hogy az életnek semmi értelme.

Ennek épp az ellenkezője igaz: amikor lehullanak az első levelek, és lassan arany-bordóba öltöznek a fák, és a hideg szél körbe-körbe kergeti a sárga és barna leveleket a földön, akkor itt az ideje, hogy rendes ruhába bújva, elindulj, és feltérképezd a körülötted lebzselő természetet. A finoman szitáló eső, a szállingózó hópelyhek belevonnak a természetbe, részévé tesznek a világnak. Az idő úgy áramlik körülötted, akár a szél, és a gondolat, hogy nem vagy egyedül, meleg és színes virágokat bont a lelkedben.

Az erdei utakon idősek baktatnak, bottal a kezükben. Bakancsba bújt apró lábacskákon, iskolások és óvodások sorjáznak az egyre sűrűbb bozótosok felé, titkaikkal elbújva a felnőtt szemek elől. Mert ez a titkok ideje. Az erdei vadak álmatagabbá válnak, a hideg tisztává és békéssé varázsolja a tájat és minden hang úgy zeng keresztül a levegőn, mintha direkt a te füled felé igyekezne.

Ha lehull a hó, és minden fehér lesz a dombok és hegyek között, akkor többé ne menj egyedül sportolni. Húzd ki meleg odvaiból a barátokat, ismerősöket. Ez az időszak kedvez a magánynak, a szomorkodásnak, depressziónak, de te ne hagyd magad. Ha együtt lábaltok a friss hóban, az egészen más érzés, mintha egyedül baktatsz odakint a téli tájon. Aztán egyszerre valahogy nincs is annyira hideg.

Tudod, úgy, mint a didergő király c mesében, ahol a királyt a világ minden kályhája sem tudta felmelegíteni, de a szeretet ige. Ha többen vagytok, a kezed melegebb lesz a hótól, a lábad gyorsabb lesz a hidegtől. És a mosolyodra apró jégcsapok fagynak.

Ez a téli sport: Barátok, és emberek együtt. Játék, kacagás, szeretet, együtt. Birkózás és hempergés a hóban, együtt. Ez az együtt az, amitől a tél túlélhető és élvezhető.

És ha mindezt valóban profi módon szeretnéd véghezvinni, akkor a következőkre figyelj:

1. Jó kezdés: a célok kitűzése

A hosszútávú tervezés, a célok kitűzése elsődleges fontosságú. Nem kell megijedni, ezek a célok nem feltétlenül kell, hogy valamilyen nagy versenyhez / teljesítményhez kapcsolódjanak, ugyanakkor a fejlődéshez és a motivációhoz szükséges egy, esetleg több cél.

2. Kutatómunka, előkészületek, edzőválasztás

A célok eléréséhez készítsünk tervet, nézzünk utána a lehetőségeknek. Lehetünk önmagunk edzői is, ebben nagy segítség az internet, de mivel ott nagyon könnyű eltévedni, hamis információkba botlani, ezért egy edző vagy tapasztalt sportoló tanácsait érdemes meghallgatni, főleg ha komolyabbak a terveink (fogyás, verseny, testépítés).

3. Készüljünk testben, lélekben, szellemben

Az edzés nemcsak fizikai felkészülés! Sőt...! A fizikai felkészülést segítheti vagy gátolhatja a lelki és szellemi életünk. A lelki segítség (amellett, hogy a mindennapjainkban törekszünk az egyensúlyra, a lelki békére), nagymértékben erősíthető a kisebb-nagyobb versenyekkel, amelyeket a felkészülés első harmada után vállalunk. Itt nem a "Verseny" fontos, hanem a többi ember, a hangulat, a megélés, a pozitív hozzáállás! Ne arra törekedjünk, ne azt figyeljük, hogy hol érünk célba, ki előzött meg minket és mi kit előztünk meg. Ezek nem lényeges ahhoz képest, hogy milyen volt a közérzetünk, mire tudtunk figyelni, milyen volt az edzésekhez képest a tempónk, testünk milyen jelzéseket adott.

4. Nyomkövetés, rugalmasság: ne a körülmények irányítsák az edzéseket, hanem mi magunk

A cikk további része: triatlonedzo.hu

sze, 12/18/2019 - 12:42