fill-40
fill-41
Trükkök és tippek Ironman, OCR és terepfutó versenyekhez
2020.01.23

Az edzés és edzettség mellett számos olyan apróság van, ami egy versenyt meghatároz, befolyásol - és könnyebben megelőzhetőek a kellemetlen meglepetések. Pár olyat gyűjtöttünk össze, amelyek mindhárom sportágban érdekesek lehetnek - nem fontossági sorrendben. A cikk végén pár sportágspecifikus tipp is helyet kapott.

1. A segítők nem gondolatolvasók. Akármennyire is képezettek és figyelmesek, nem tudják kitalálni a versenyző kívánságait, mit kér enni, inni - ez főleg ott számít, ahol egyszerre nagyon sok különböző dolog van a frissítőállomáson. Még rosszabb a helyzet, ha a mezőny elején vagy, amikor még nem annyira kerültek "harci" állapotba. Ezért nem bízd a véletlenre, ha kell, inkább szólj előre, mit kérsz, lassíts, vedd el - de semmiképpen ne dühöngj! Az csak neked árt, főleg a hosszabb versenyeken. Ne várd meg, ameddig eléred a frissítő zóna végét - visszafordulni sokkal rosszabb, mint megállni.

2. Egyéni frissítő leadása. Gyakran megesik, hogy különböző okokból egy adott ponthoz leadott egyéni csomagod nem a teáltalad mért távnál van, hanem előbb vagy később. Legtöbbször nem kell kétségbe esned, a csomag ott lesz és ha előre ismered a pályát, akkor könnyen ki tudod várni, ameddig eléred. Ha lehetséges személyes frissítés és vannak barátaid, akik elvállalják, akkor a segítség nekik is nagy élmény.

3. Depócsomag és az értékes holmik. Bármit is pakolsz a depózsákodba, előfordulhat, hogy verseny után nem találod, akár sport holmik vannak benne, akár személyes értékek. Ezért csak a legszükségesebbeket tedd bele, amelyek elvesztése nem fáj a verseny után. Tartalék gumit, italt, zselét, ennivalót, naptejet be tudsz szerezni verseny közben is, ha nagyon szükséges.

4. Bemelegítés. Csak azért, mert hosszútávú versenyen indulsz, ne gondold, hogy felesleges a bemelegítés! Sokan úgy állnak oda, hogy "megyek 6-10 órát, majd közben bemelegszem, meg amúgy sem sietek." Na, ez teljesen elhibázott hozzáállás! Az igaz, hogy másként kell bemelegíteni egy rövid, nagyon intenzív és egyhosszú, alacsonyabb intenzitású versenyre (edzésre is!), de a bemelegítés szükséges. Ezt pedig már az edzésen lehet (és kell) gyakorolni! A "kevesebb, gyakran több" elv érvényesül - a kicsit kevesebb edzés sokkal többet ér, ha azt minőségileg tudjuk elvégezni! Ebben pedig a bemelegítés az egyik kulcs.

Ironman

1. Bolyozás a kerékpározás első pár km-n. Egy nagyobb versenyen nem tudod elkerülni - főleg, ha az él vagy középmezőnyben vagy -, hogy az úszás után egyedül menjél ki a depóból bicajozni. Itt nem is figyelik éppen ezért a bolyozást, de neked sem kell idegeskedned miatta, ha többen is a kerekedre ragadnak. Később biztosan leszakadnak vagy megelőznek, de ez az idegeskedés nem éri meg. (Amennyiben a mezőny elején vagy, ezt szigorúbban veszik, de ha ott vagy, erre jobban is tudsz figyelni).

2. A depóban minden pulzuszóna felborulhat. Biztosan van egy nagyszerűen megtervezett pulzusgrafikonod az Ironmanra. Ezt azonban felejtsd el a depóban, öltözés közben! A rohanás, feszültség, le- föl állás, kapkodás a pulzusodat az egekbe viheti. Ezen ne aggódj, ha nyugodtan indulsz el a depóból, pulzusod hamar beáll a megfelelő értékre. Ha idegeskedsz, akkor nem. Persze jobb, ha nem kerülsz ebbe az állapotba, erre is lehet készülni. Mindentől függetlenül bicajon 10-15, futásnál 5-10 perc mindenképpen kell, ameddig a pulzuszóna beáll.

A teljes cikk a www.triatlonedzo.hu oldalon olvasható.

cs, 01/23/2020 - 15:07